Στις 9 Μαΐου 1950 ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν έδωσε στη δημοσιότητα μία δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Το σημαδιακό αυτό γεγονός για τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης.

europe day 0

Φέτος η ημέρα αυτή γιορτάστηκε και στο σχολείο μας. Μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου μέσα από ένα κουίζ έμαθαν, παίζοντας, διάφορα στοιχεία για τις χώρες της ΕΕ, που αφορούσαν τα σπουδαία μνημεία, τη γαστρονομία, τα ήθη, τις παραδόσεις και ανακάλυψαν πως όλοι οι λαοί είναι ίδιοι μέσα από τη διαφορετικότητά τους.

europe day 1

Ακόμη, διαπίστωσαν πως για να εξακολουθήσουν οι λαοί να βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη οφείλουν να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, τη γλώσσα και τις αξίες όλων των πολιτών της ανεξαρτήτως καταγωγής.

europe day 3

Στη συνέχεια, κάποιοι μαθητές ζωγράφισαν στα πρόσωπα των συμμαθητών τους τις σημαίες των κρατών της ΕΕ με την τεχνική του face painting.

europe day 2

Στις 18 Ιανουαρίου μαθητές της γ΄τάξης του σχολείου μας μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους (κ Κοτζαμπάση Παναγιώτη, κ. Κύρου Δήμητρα και κ. Γεωργιάδου Ελισάβετ) πραγματοποίησαν μία εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη.

  momus1

Εκεί , αρχικά, ξεναγήθηκαν στην έκθεση-αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Ιόλα με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης . Πρόκειται για την πρώτη εκτεταμένη έκθεση στην Ελλάδα που αφιερώνεται στον Αλέξανδρο Ιόλα, η οποία καθόρισε τον κόσμο της τέχνης στις δεκαετίες ’50-’80 διεθνώς. Από τον de Chirico και τον Magritte μέχρι τον Warhol και τον Τάκι, η έκθεση παρουσιάζει σπουδαία έργα, αναδεικνύοντας την προσωπικότητα και τη δραστηριότητα ενός σπουδαίου Έλληνα της διασποράς.

momus2 momus3

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη μεγαλειώδη έκθεση – Van Gogh Alive - The Experience . Έμειναν εντυπωσιασμένοι από τησυναρπαστική αυτή έκθεση για το μεγάλο ζωγράφο , η οποία προσεγγίζει το έργο του μ΄ένα νέο, επαναστατικό και πρωτότυπο τρόπο. Με μία μέθοδο που αναδεικνύει νέες οπτικές πλευρές και προοπτικές των έργων, που αφηγείται την ιστορία του δημιουργού τους, που περιγράφει το ιστορικό, κοινωνικό αλλά και πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγαλούργησε, που καταγράφει και αναλύει τις δημιουργικές του περιόδους και αλληλεπιδράσεις, που διεισδύει και αγγίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, που προβάλλει, δηλαδή, ολόκληρο τον κόσμο του Βαν Γκογκ.

vangogh1

vangogh2

vangogh3      vangogh4

Τέλος επισκέφθηκαν τo Zero Waste Lab που αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία της Coca-Cola στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και δημιουργήθηκε για να χτίσει τα θεμέλια για την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης στην καθημερινότητά μας.

zerowastelab

Εκεί οι μαθητές μας έμαθαν για τη σημασία της ανακύκλωσης, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους.

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τμημάτων της Α΄Γυμνασίου, στο πλαίσιο του έτους Μαθηματικών, την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, συμμετείχαν σε δράσεις δημιουργικής γραφής, με αφορμή το βιβλίο της Μαθηματικού Κατερίνας Καλφοπούλου "Ο Γιάννης που αγάπησα", ιστορίες ανατροπής στην τάξη των Μαθηματικών.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευαγγελία Ριτζαλέου, φιλόλογος

Στις 12 Δεκεμβρίου 2018 η τρίτη τάξη του σχολείου μας με τους συνοδούς καθηγητές πραγματοποίησε την καθιερωμένη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων.

Εκεί παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο σε ειδική αίθουσα, με θέμα την ιστορία του κτηρίου της Βουλής, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της, καθώς και την αξία της Βουλής και της Δημοκρατίας, ξεναγήθηκαν στην έκθεση για το Ρήγα Φεραίο στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου και επισκέφτηκαν την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου παρακολούθησαν για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό.

vouli1

Διαβάστε περισσότερα: Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα

Την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 με τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας επισκεφθήκαμε το Οχυρό Λίσσε στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου.

 

lisse1

 

Οι μαθητές αρχικά ενημερώθηκαν για την στρατηγική σημασία της περιοχής, τα οχυρά που κατασκευάστηκαν για τη θωράκιση των βορείων συνόρων της χώρας μας κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και τη μάχη του Οχυρού Λίσσε.

Διαβάστε περισσότερα: Διδακτική επίσκεψη στο Οχυρό Λίσσε

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Go to top

Δημιουργία - Συντήρηση Ιστοσελίδας: Βαμβακά Ευαγγελία ΠΕ19 - Κοτζαμπάσης Παναγιώτης ΠΕ20

1o Γυμνάσιο Δράμας All rights reserved