Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Φιλαναγνωσία και Δημιουργική γραφή, 32 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, συμμετείχαν σε εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με την υπεύθυνη καθηγήτρια του Προγράμματος, την κ. Ευαγγελία Ριτζαλέου, φιλόλογο, και συνοδούς την κ. Γεωργία Αθανασοπούλου, καθηγήτρια Μουσικής, και την κ. Δέσποινα Κασμερίδου, Χημικό.

 

Τα παιδιά παρακολούθησαν στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου μια παράσταση του ΚΘΒΕ, βασισμένη στο λογοτεχνικό βιβλίο της Άλκης Ζέη, "Ο μεγάλος Περίπατος του Πέτρου". Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Κινηματογράφου, όπου γνώρισαν την ιστορία του Κινηματογράφου και στο τέλος δημιούργησαν τη δική τους ταινία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συναντήθηκαν με τη συγγραφέα-φιλόλογο κ. Αλεξάνδρα Μητσιάλη, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟ. Συζήτησαν μαζί της για το βιβλίο "Ξυπόλυτοι ήρωες", το οποίο είχαν διαβάσει, της έδωσαν σκέψεις που είχαν γράψει για τους ήρωες του βιβλίου, και κείμενα δημιουργικής γραφής.

Thesaloniki1

Μήνυμα κ. Μητσιάλη

Η συγγραφέας έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στους μαθητές και στις μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Δράμας που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα:

"Ήταν μια πολύ πολύ ωραία συνάντηση, την Παρασκευή που μας πέρασε, με αυτήν την ομάδα μαθητριών και μαθητών του 1ου Γυμνασίου Δράμας και τις εκλεκτές συναδέλφους κα Ριτζαλέου, Αθανασοπούλου, Κασμερίδου. Συζητήσαμε και συζητήσαμε και θα μπορούσαμε ακόμα να συζητάμε για λογοτεχνία... με αυτά τα ευγενικά, ζωντανά και ενδιαφέροντα παιδιά!

Διάβασα (σκέψεις και εργασίες δημιουργικής γραφής που έγραψαν τα παιδιά διαβάζοντας το βιβλίο) πριν σας απαντήσω και μου άρεσαν οι ερωτήσεις. Ήταν πολύ διαφορετικά και ενδιαφέροντα όσα έγραψαν τα παιδιά, και επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την ένταση με την οποία βιώνει ένας/μια αναγνώστης της ηλικίας αυτής τους ήρωες του βιβλίου.

Να είστε καλά για την πρωτοβουλία! Υποσχεθήκαμε να ξαναβρεθούμε.

Στο επανιδείν λοιπόν!"

Thesaloniki2 Thesaloniki3

Βράβευση, Education Leaders Awards στοΠανεπιστήμιοΔυτικήςΑττικής / University of West Attica, 17 Απριλίου 2019.

Οι δράσεις που υλοποιούν οι μαθητές και οι μαθήτριές της Β΄ Γυμνασίου του σχολείου μας με τη φιλόλογό τους Ευαγγελία Ριτζαλέου βραβεύτηκαν ως Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία, ανάμεσα σε πολλές αξιόλογες δράσεις δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Η επιβράβευση και η ανάδειξη των προσπαθειών των εκπαιδευτικών δίνουν ώθηση σε όλα τα μέλη της σχολικής Κοινότητας.

education leader awards


Το βραβείο μάς το έδωσε ο τ. Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Joachim Grispolakis. Στην ίδια τελετή δόθηκαν τιμητικά βραβεία στους σπουδαίους επιστήμονες: Κωσταντίνο Δασκαλάκη, Eleni Antoniadou, Διάνα Βουτυράκου (Διάνα Βουτ) και στον Angelos Patsias - The Page, τον αγαπημένο δάσκαλο από τη Δράμα.

Το βραβείο αυτό αφιερώνεται στους μαθητές και στις μαθήτριές στο 1ο Γυμνάσιο Δράμας που αγαπούν το λογοτεχνικό βιβλίο και τη δημιουργική γραφή, αν και οι αντιξοότητες είναι πολλές με δυνατούς, αλλά όχι ανίκητους πάντα, ανταγωνιστές το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ευχαριστούμε πολύ την Κριτική Επιτροπή και την κ. Άννα Διαμαντοπούλου (Anna Diamantopoulou), για τη βράβευση. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους Λογοτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί μας, τον ποιητή Titos Patrikios - Τίτος Πατρίκιος, και τους συγγραφείς: κ. Μάνος Κοντολέων (Manos Kontoleon), κ. Ελένη Κατσαμά, κ. Angeliki Darlasi, κ. Gianni Skaragas. Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις Πατάκη-Patakis Publishers (κ.Δικαιο Χατζηπλή), το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, τον Ιανός, Αριστοτέλους για την πολύτιμη βοήθειά τους, και τον Διευθυντή του SHORT FILM FEST IN DRAMA Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, τον κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, για τη συνεργασία. Ευχαριστούμε τον Διευθυντή του σχολείου, τον κ. Κωστας Τερζακης, που είναι πάντα δίπλα μας, τον Σύλλογο Γονέων και την οικογένεια Χρηστος Λιτσα Γκενου για τη συνεχή βοήθεια.

Στο πλαίσιο του μαθήματος Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, η φιλόλογος Ευαγγελία Ριτζαλέου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β1 διάβασαν το βιβλίο Το αγόρι στο θεωρείο, της κ. Αγγελικής Δαρλάση. Ακολουθούν κάποιες εργασίες των παιδιών.

Εργασία 1

Εργασία 2

Εργασία 3

Στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας, μαθητές από το Β4 μαζί με τη φιλόλογό τους κ. Ευαγγελία Ριτζαλέου ετοίμασαν τη δραματοποίηση ενός διηγήματος του Ρώσου Άντον Τσέχωφ. Οι μαθητές ανέλαβαν με ενθουσιασμό τους ρόλους, τη σκηνοθεσία, τα κουστούμια.

Στο σύντομο αφήγημα του Τσέχωφ «Ένας αριθμός», η δεσποινίς Ιουλία αντιπροσωπεύει τον άβουλο ανθρώπινο τύπο που δεν τολμά να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και συχνά πέφτει θύμα οικονομικής και κοινωνικής εκμετάλλευσης. O Τσέχωφ σκιαγραφεί με απλό και αστείο τρόπο την παθητική ψυχολογία, η οποία χαρακτήριζε σε μεγάλο βαθμό τη γυναικεία συμπεριφορά τα παλαιότερα χρόνια.

Αλήθεια πώς θα αντιδρούσε σήμερα μια γυναίκα;

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος "Φιλαναγνωσία και δημιουργική γραφή".

 Salonika2

31 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, η υπεύθυνη εκπαιδευτικός, η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Ριτζαλέου, η κ. Γεωργία Αθανασοπούλου, Μουσικός, και η κ. Δέσποινα Κασμερίδου, Χημικός, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα», βασισμένη στο βιβλίο του Σ. Στήβενς, στη Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, και συζητήσαν με τους συντελεστές της παράστασης.

Διαβάστε περισσότερα: Εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Thumbnail Την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων: Ανακαλύπτοντας το αρχαίο θέατρο, Γωνιές πολιτισμού, Πολιτισμός και...
Go to top

Δημιουργία - Συντήρηση Ιστοσελίδας: Βαμβακά Ευαγγελία ΠΕ19 - Κοτζαμπάσης Παναγιώτης ΠΕ20

1o Γυμνάσιο Δράμας All rights reserved